Osta, Osta, Osta!

Osta, osta, koska pitää ostaa.

Joulun alla minulla kirjaimellisesti ahdistaa tämä kulutushysteria. Ihmiset menee ihan sekaisin ja ostaa vain sentakia, kun pitää ostaa ja usein tavaraa, jota ei kukaan edes tarvitse. Ostetaan vaan ostamisen pakosta, koska pitää antaa jotain ja usein se mitä annetaan on joku aivan turhake, jolle ei lahjan saajalle löydy edes mitään käyttöä. Lapsille ostetaan kasoittain joululahjoja, koska pitää ostaa lahjoja ja yleensä vielä ne lapset joilla on jo kaikkea saa vielä lisää sitä kaikkea sinne sen kaiken keskelle.

 

 

Meillä ei joulu ole oikein hirveän juhlittu juhla oikein ollutkaan, mutta jollain tavalla sitä on kuitenkin aina juhlittu. Ja voin kertoa, että mie en muista yhtäkään joululahjaa omasta lapsuudestani, en yhtäkään.  Mie en muista yhtään joululahjaa mitä sisarukseni olisi saanut enkä muista yhtäkään joululahjaa mitä olisin antanut, en yhtäkään.

Mitä mie muistan? Mie muistan ne hetket yhdessä ja sen, että kenelläkään ei ollut kiire minnekkään. Mie muistan ne hetket, kun riideltiin, naurettiin, leikittiin, katettiin pöytää, tehtiin ruokaa, syötiin, itkettiin, käytiin saunassa, juotiin glögiä ja pötkötettiin täyden mahan vieressä sohvalla ja katsottiin piirrettyjä.  Mie muistan sen ikävän ja surun isän puolesta, kun oltiin joulu äidillä ja sen ikävän ja surun äidin puolesta, kun olin joulun isällä. Mie muistan, kuinka paljon jouluna harmitti, että meidän perhe oli niin hajalla eikä kaikki koskaan istuttu saman pöydän ääressä vaan aina oli ikävä jotakuta. Oli se sitten isiä, äitiä, mummoa tai sisaruksia. Muistan, kuinka paljon olisin halunnut, että kaikki olisi edes sen yhden päivän riitelemättä ja istunut saman pöydän ääressä.

Meillä kaikilla on joulusta muistoja, mutta ei me muisteta niitä tavaroita mitä me olemme joskus saaneet vaan muistamme ne hetket mitä silloin on tapahtunut.

Tuleva viikko on varmasti joululahjojen ostamisen kuumin viikko, mutta mitä jos tänä jouluna antaisit jotain muuta, kuin tavaraa heille, joilla on jo kaikkea? Mitä jos antaisit itsesi? Entä jos tänä jouluna olisit vain läsnä juuri siinä hetkessä heille, jotka sinun kanssaan joulua viettävät? Mitä jos tänä jouluna ei riideltäisi? Mitä jos tänä jouluna kaikki istuisi saman pöydän ääressä?

Jos tänä jouluna sinun on aivan pakko jotain ostaa niin osta paikalliselta pieneltä yrittäjältä, koska näin annat myös hänelle ja hänen perheelle joulun. Stressittömän, helpottuneen ja turvallisen joulun. Jos on aivan pakko jotain ostaa niin osta kotimaisia tuotteita vaikka se olisi pari kolme euroa kalliimpi, koska näin tuet Suomalaisia yrittäjiä ja voit antaa ehkä joululahjaksi jollekkin työttömälle työpaikan.

Jos on aivan pakko ostaa niin mieti tarvitseeko lahjan saaja todellakin jotain materiaa vai voisitkohan antaa vaikka lahjaksi aikaa hänelle itselleen? Miten olisi vaikka lahjakortti hierojalle? Lahjaksi parempi elämä ja tapaaminen personal trainerille? Miten olisi  jalkahoito kiireiselle äidille ja lupaus hoitaa lapsia? Mitä jos antaisit lahjakortin vaikkapa hotelliin heille jotka tarvitsevat aikaa yhdessä? Mitäs jos tarjoasitkin illallisen parhaille ystävillesi tavaran antamisen sijaan?

Valtaosalla meistä Suomalaisista on jo kaikkea, mutta silti meillä on kamala kiire kaikkialle. Mitä jos tänä jouluna annetaan aikaa läheisille? Kun meillä kaikilla on jo kaikkea ja silti voimme niin huonosti niin mitä jos tänä jouluna annat hennon potkun  persuksille, kohti parempaa ja hyvinvoivaa elämää? Kun meidän lapsilla on jo kaikkea niin mitä jos tänä jouluna kaiken sen kiireen keskellä lähtisitkin pulkkamäkeen, lumisotaan, luistelemaan tai vaikka hiihtämään? Tänä jouluna voisimme kaikki muistaa vanhuksia jollain tavalla sen sijaan, että vain antaisimme rahaa joulukeräykseen. Tänä jouluna voisimme vaikka toivottaaa hyvää joulu kodittomalle ohi kävelyn sijaan. Tänä jouluna voisimme tehdä hyvää, konkreettisia tekoja eikä vain aina selvitä kaikesta rahalla ja tavaralla.

Ei ole pakko ostaa, koska se mitä me kaikki loppujen lopuksi arvostetaan on ne hetket ja ne pienet teot ja ne muistetaan.

 

Rauhallista joulun odotusta teille kaikille <3

 

Ei kommentteja

Sorry, the comment form is closed at this time.