Elätkö niinkuin opetat?

Nyt on taas sellainen aihe, että tiedän aiheuttavani paskamyrskyn joidenkin ihmisten keskuudessa, mutta en vain yksinkertaisesti voi olla hiljaa tästä asiasta. Tämä on asia mikä on koko tämän valmentajan urani aikana ihmetyttänyt minua ja ihmetyttää yhä edelleen ja tiedän, että en ole ainoa joka tätä asiaa pohtii, mutta tämä on taas sarjassamme asia, josta ei puhuta, ettei kukaan vain pahoita mieltä, koska meillä kaikilla alalla on se joku tuttu joka toimii näin ja tämä sama asia kyllä pistää miettimään hyvinkin monella alalla. Elä niinkuin opetat ja tämä teksti on nyt ehkä enemmänkin suunnattu ihmisille, jotka tekevät valmennustyötä tai joilla on valmentaja.

Oikeastaan ensimmäisen kerran havahduin tähän asiaan, kun olin vielä ravintola-alalla ja olin käymässä lääkärissä, kun minulla oli keuhkoputkentulehdus ja lääkäri saarnasi minulle siitä, että minun pitää lopettaa tupakanpoltto ja oikeasti lähes tulkoon huusi minulle tupakan hatoista ja moralisoi minua asiasta ja eihän siinä mitään uutta ollut, koska tiesin kyllä tupakan aiheuttamat haitat. Tiesin, että jatkuvat keuhkoputkentulehdukset oli varmasti hyvin pitkälti röökin polton syytä, mutta kuitenkin lääkäri jatkoi vielä, että on niin typerää, että yhteiskunnan varoilla hoidetaan itse aiheutettuja sairauksia ja murr murr ja olen tästä asiasta täysin samaa mieltä, siis täysin! Nyt kun mietin jälkikäteen niin on sitä ihminen ollut tyhmä, että on edes ikinä aloittanut polttamaan vaikka tietää kaikki haitat. No kuitenkin se miksi tästä kerron on se, että kun kävelin lääkäristä ulos autolle niin näin tämän minun lääkärin RÖÖKILLÄ. Siis juuri kaikki se mitä hän oli sanonut menetti täysin merkityksenä ja aloin vaan nauramaan. Hän ei osannut ainakaan elää niinkuin opetti.

No sitten toisen kerran, kun kiinnitin tähän huomiota niin, että sisälläni syttyi raivo oli, kun aloin opiskelemaan personal traineriksi ja kurssillamme oli pari, jotka kävivät tauolla aina tupakalla. Se ei vaan jotenkin mahtunut minun maailmankuvaan, että oltiin opiskelemassa valmentajiksi joiden tehtävä on auttaa ihmisiä voimaan paremmin ja sitten itse vedetään spaaderoa ja siitä eteenpäin näitä on tullut vastaan jatkuvasti.

Käyn paljon koulutuksissa ja huomaan, että läheskään kaikki liikunta- ja hyvinointi-alalla ei itse osaa toteuttaa tai ei halua toteuttaa oppejaan itseensä. Janojuomana on limua ja välipalaksi syödään suklaata, keksejä ja karkkeja. Oli kyseessä seminaari, koulu, koulutus tai mikä tahansa mikä on koonnut liikunnan ja hyvinvoinnin parissa työskenteleviä ihmisiä niin kiinnitän tähän aina huomiota, että sieltä löytyy aina porukasta iso joukko, joista näkee jo päälle päin, että eivät itse elä niinkuin opettaa ja sama sille oikeastaan miten ihmiset kukin elää, mutta mie olen kyllä vahvasti sitä mieltä, että ei voi opettaa jos ei itse osaa. On raivostuttavaa, että tälläiset kuitataan vaan kommenteille, että älä tee niinkuin minä teen vaan niinkuin minä sanon tai, että noo suutarin lapsella ei ole kenkiä. EI ja EI ja vielä kerran EI.

Mie en ymmärrä, että miten valmentaja joka laiminlyö omaa terveyttään voi ikinä odottaa, että asiakas pystyisi pitämään itsestään huolta, jos ei edes itse pysty? Minkälaisen kuvan ammattilaisena annat itsestäsi jos sinut nähdään joka viikonloppu baarissa? Minkälaisen kuvan valmentajana annat itsestäsi kaupan kassalla, jos jokaisella ostosreissulla ostoksista löytyy karkkipussi? Mie en todellakaan tarkoita sitä, että jokaisen valmentajan pitää näyttää joltain kuivan kesän oravalta tai olla todella hyvässä kunnossa, mutta kyllä perusterveelliset elämäntavat pitää olla hallussa ja omia oppeja pitää pystyä noudattamaan. Terveelliset elämäntavat näkyvät ihmisestä ihosta, hiuksista, silmistä ja olemuksesta ylipäänsä eikä siis millään tavalla ole välttämättä painoon sidonnainen.

 

 

On mielestäni aika ristiriitaista, jos vaikkapa valmentajana paasaa terveellisistä välipaloista, mutta sitten itse kuitenkin nappaa suklaapatukan välipalaksi toistuvasti. On mielestäni todella ristiiritaista, jos valmentaja sanoo toistuvasti, että ei ole ehtinyt syömään, mutta samaan hengen vetoon kertoo asiakkaalle, että säännöllinen ateriarytmi on kaiken perusta ja siihen kyllä pystyy jos todella haluaa. On mielestäni todella ristiriitaista nähdä koutsi, joka kertoo, että ei ole ehtinyt treenaamaan viikkoihin, mutta sitten kuitenkin läväyttää kiireiselle asiakkaalleen treenisuunitelman, jossa on useampi treeni viikoon.

Hyvä valmentaja toimii esimerkkinä, että hyvien valintojen tekeminen on mahdollista ja terveellisesti voi elää ilman, että se rajoittaa elämää millään tavalla vaan päinvastoin tuo lisää sisältöä. Hyvä valmentaja on roolimallina, jota voidaan katsoa ylöspäin ja silloin, kun valmentajaa pystyy arvostamaan ja kunnioittamaan on häneen helppo luottaa ja hän tietää mistä puhuu ja tietää, että kaikki on mahdollista. Hyvä valmentaja elää niinkuin opettaa.

Ja jälleen kerran haluan painottaa sitä, että ollakseen hyvä valmentaja niin en tarkoita sitä, että pitää näyttää joltain tietyltä tai syödä jollain tietyllä tavalla, mutta on mielestäni tärkeää noudattaa myös itseensä sitä omaa valmennusfilosofiaansa mihin ikinä sitten uskookaan. On mielestäni äärimmäisen tärkeää, että pystyy omalla esimerkillä näyttämään, että se on mahdollista. Meille kaikille tulee elämässä tilanteita vaikkapa loukkaantumisia, jolloin ei pysty liikkumaan, mutta silloinhan me pystymme panostamaan ravintoon sitäkin enemmän ja jälleen kerran näyttämään asiakkaillemme, että sekin on mahdollista.

Nyt kaikki me jotka teemme valmennusta ryhdistäytykäämme. On helppo lukea kirjasta, että näin pitäisi tehdä, mutta hyvä koutsi punnitaan siinä, että hän todellakin tietää miten se tehdään. Meistä kuka tahansa voi lukea netistä ohjeita terveellisiin välipaloihin, mutta kuka sitä pystyy elävässä elämässä noudattamaan kertoo sen, että millainen valmentaja on tai millainen valmentaja juuri sinulla on.

Oli ala mikä tahansa olit sitten lääkäri, fyssari, valmentaja, hieroja tai mikä tahansa niin uskotko itse siihen mitä opetat? Pystytkö itse noudattamaan oppejasi? Jos et niin olisiko hyvä pysähtyä miettimään, että miksi et ja jos et itsekkään pysty niin pystyykö asiakkaasi? Mihin sinä pystyt ja mihin sinä uskot? Jos opetat, että hyvistä valinnoista on pidettävä kiinni 90 prosenttisesti ja 10 prosenttia voi löysäillä niin toimitko itse noin ja jos et niin pitäisikö asialle tehdä jotain tai muuttaa kenties omia tapoja sekä tottumuksia?  Haluatko itse löytää itsesi tilanteesta, jonka kuvailin tekstin alussa? Haluatko löytää itsesi valmentajan tilanteesta, jossa juuri sinun kertomat asiat menettäisi merkityksensä? Itse ainakin haluan pyrkiä siihen, että olisin sellainen valmentaja, että asiakkaat voivat luottaa sanaani ja voivat todellakin uskoa siihen, että ne opit joita opetan on mahdollista toteuttaa.

 

Mitäs jos elettäisiin niinkuin opetetaan?

 

Instgram @ptpeippo

Snapchat @ptpeippo

Facebook @ptpeippo

 

 

 

Ei kommentteja

Sorry, the comment form is closed at this time.