Maksaisitko puolet sähkölaskusta?

Mulla on aina hävettänyt mankua alennuksia missä tahansa yhteydessä ja jos kuljen jonkun kanssa joka ensimmäisenä taivastelee jonkun asian hintaa tai pyytää alennusta niin mieleni tekee vajota maan alle. Olen perheestä jossa kaikki on yrittäjiä ja olen koko ikäni nähnyt miten paljon yrittäjät tekee töitä ja miten jokainen tuntemani yrittäjä antaa itsestään kaiken ja vielä sitäkin enemmän ja tiedän miten paljon itse teen töitä, jotta saan elantoni kasaan.

Umppu kirjoitti blogissaan myös samaisesta aiheesta ja halusin myös avata omia ajatuksiani tästä alennuksien kinumisesta.

Mie itse pyöritän kuntosaleja Levi Wellness Clubia, jonne voi ostaa mm. kuukausikortteja, sarjakortteja ja erilaisia valmennuksia. Aloitin yhdesta salista ja joka ikisen pennin joka on jäänyt viivan alle olen sijoittanut yritykseen ja näin ollen pystynyt kasvattamaan yrityksen yhdestä salista kolmeen kuntosaliin ja yhteen joogastudioon, jotta asiakkaat saisivat parhaimman mahdollisen vastineen rahalleen ja hyvät paikat treenata.  En olisi voinut tehdä tätä, jos antaisin kaikesta kaikille erilaisia alennuksia, koska aina, kun joku antaa alennusta niin kate tuotteessa pienenee ja sitä vähemmän rahaa jää itse yrityksen kehittämiseen eli mitä paremmin minulla yrittäjällä ja yrityksellä menee sen paremmin myös sinulla menee.

Mitä paremmin yrityksellä menee sen enemmän voimme kouluttaa henkilökuntaa, jotta saisit entistäkin parempaa palvelua ja valmennusta. Mitä paremmin yrityksellä menee sen enemmän voimme ostaa saleille uusia välineitä, laitteita ja tarvikkeita, joilla sinä saat treenata. Mitä paremmin minulla yrittäjällä menee sitä paremmin pystyn keskittämään energiaani toiminnan kehittämiseen eikä kaikki aikani ja energiani mene taloudellisten asioista murehtimiseen. Mitä paremmin paikallisella yrityksellä menee, sen enemmän se pystyy alueella työllistämään ehkäpä tulevaisuudessa jopa sinua tai sinun lapsiasi. Mitä menestyksekkäämpi yritys on sen enemmän tulee niin kuntaan kuin sitten valtion kassaan verotuloja, joilla voidaan esimerkiksi mahdollistaa vaikkapa päiväkoti, terveyshuolto ja koulutus juurikin sinulle tai sinun perheellesi.

Mitä haluan sanoa? Mitä paremmin yrittäjällä menee, sen paremmin sulla menee. Mitä paremmin yrityksellä menee sen paremmat puitteet sinulla on treenata. Muistan, kun jokunen vuosi somessa pyöri Jukka Vuorion kolumni, jossa hän sanoi, että tutulle yrittäjälle pitäisi maksaa se hinta mitä hintalapussa lukee ja se oli mielestäni kirjoitettu niin hyvin ja yhä edelleen se teksti tulee aina silloin tällöin mieleeni, kun joku pyytää alennusta jostakin.

Eikä minun eikä kenenkään ammattitaito ole tullut ilmaiseksi. Mie olen käyttänyt tuhansia euroja pelkästään erilaisiin koulutuksiin, kirjallisuuteen, seminaareihin ja siihen kun lisätään kaikki majoitukset, matkat ja materiaalit niin tähän astiset koulutukset ovat maksaneet varmasti yli kymmppitonnin. Näen punaista, kun joku tutuntutuntuttu laittaa Facebookissa viestiä, että voisitko tehdä mulle saliohjelman tai ruokavalion ilmaiseksi, no en VOI! Voisitko sinä tulla mulle respaan töihin illaksi ilmaiseksi? Tuskin.

Olen paljon miettinyt, että eikö ihmiset tosiaan ymmärrä miten pieni siivu jostaki tuotteesta tai palvelusta yrittäjälle itselle jää käteen? Voin kertoa, että todella pieni. Meillä maksaa kuukauden kortti about neljakymppiä ja sillä saa käyttöönsä neljä toimipistettä ja kaikki ryhmäliikunnat, joten ihan yksinkertaisempikin osaa laskea, että tuosta summasta verojen, vuokrien, lainojen, palkkojen, sähkölaskujen, vakuutuksien, vesilaskujen, puhelimien, nettilaskujen, kassajärjestelmien käyttömaksujen, kulunvalvontajärjestelmien käyttömaksujen, musiikkilupien, korjauksien ja huoltojen jälkeen ei ihan hirveästi viivan alle jää. Harva yritys Suomessa on mikään kultakimpale vaan hyvin usein taustalla on ihan tavallisia äitejä ja isiä, jotka yrittävät vain saada leipää pöytään.

Tässä kerron vain omasta yrityksestä, mutta tämä sama pätee ihan kaikkiin yksityisiin yrityksiin. Sen sijaan, että mangut alennusta niin maksa hyvällä omatunnolla täysi hinta tuotteesta ja ajattele se sijoituksena. Mieti mitä kaikkea voitkaan tällä sijoituksella saada! Ehkä tänä vuonna salille ilmestyy juuri se kaipaamasi jalkaprässi tai kampaamoosi voi vihdoin tulla mukavampi pesutuoli? Kenties lempikahvilasi pystyy sijoituksesi takia panostamaan enemmän henkilökunnan kouluttamiseen, jotta juuri sinä saisit kupin täydellistä mokkaa nenäsi eteen? Se, että maksat jostain tuotteesta tai palvelusta sen mitä pyydetään, kertoo myös siitä, että arvostat jonkun panosta sinun eteesi ja kunnioitat hänen ammattitaitoaan.

Seuraavan kerran, kun pyydät alennusta jostain tuotteesta tai palvelusta niin mieti hetki, että olisitko valmis hakemaan vaikkapa minulle kaupasta paketin vaippoja sitä vastaan, että saisit alennusta? Seuraavan kerran, kun taivastelet salikortin hintaa niin mieti, että olisitko valmis ostamaan salille uusia painoja ja tankoja itse omilla rahoilla? Seuraavan kerran, kun pyydät alennusta jostain tuotteesta niin mieti, että olisitko valmis maksamaan jonkun yrityksen vaikkapa sähkölaskusta puolet?

Minun asiakkaista ja läheisistä valtaosa on yrittäjiä ja jokaisella huolen aiheena on lähes aina taloudellinen tilanne. Ei siksi, että elämä Bahamalla ja eläkepäivät siirtyy vaan siitä, että onko rahaa ostaa lapsille ehjät kumisaappaat tai maksaa työntekijöille seuraavan kuun palkka. Ei se ole niin luksusta se yrittäjän elämä Suomessa, mutta jokainen kuitenkin on valinnut polun olla yrittäjiä jostain syystä ja ilman yrittäjiä Suomessa olisi aika vähän töitä ja työkyvyttömillä tukia, niin mitä jos tehtäisiin edes se, että maksetaan ilolla se hinta mitä pyydetään.

 

Arvosta ja kunnioita.

UGH! Olen puhunut.

Insgtagram @ptpeippo

Snapchat @ptpeippo

Ei kommentteja

Sorry, the comment form is closed at this time.